Наше завдання – втримати енергосистему держави в складних воєнних умовах

Війна, атаки ворога на інфраструктуру показали, наскільки важливими та незамінними для збереження нормального життя навіть у відносно віддалених від зони бойових дій областях, є енергетики. Завдяки усім українським вартовим світла вдалося втримати енергосистему країни після спроб цілеспрямованого її знищення. І це не лише роботи з відновлення пошкодженого обладнання, а й пошук настільки складних та нестандартних режимів роботи обладнання, схем живлення, яких, мабуть, не доводилося застосовувати в жодній країні світу.

Це все було б неможливе без нашого високопрофесійного персоналу, без наших людей, – розповів голова правління ПрАТ «Рівнеобленерго» Сергій Невмержицький, – тому в першу чергу хочу подякувати всім працівникам нашого підприємства за відданість справі, за сумлінну працю задля однієї мети – щоб наші споживачі жили у комфорті та затишку, навіть у складний воєнний час.

Щодо підготовки мереж краю до опалювального сезону, – Сергій Миколайович зауважив таке:

ПрАТ «Рівнеобленерго» розпочало ремонтну кампанію, спрямовану на попередження аварійних відключень взимку, одразу після проходження минулого опалювального періоду. Зробили акцент на врахування досвіду попередньої зими – забезпечили захист енергооб’єктів, збільшили аварійний запас пального, матеріалів, запчастин – на 30%. Також ПрАТ «Рівнеобленерго» подбало про резервне живлення – для забезпечення безперебійного зв’язку з усіма дільницями, навіть в умовах можливих знеструмлень через ворожі атаки. Наш персонал відпрацював дії на випадок отримання команди НЕК «Укренерго» на оперативне зниження потужності в мережах області. Звичайно ж одним з головних елементів підсилення мереж краю є їх реконструкція та модернізація. Попри складнощі з фінансуванням у період війни, ПрАТ «Рівнеобленерго» реалізовує заходи інвестиційних програм, які затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зокрема, цьогоріч було встановлено п’ять розвантажувальних ТП-10/0,4кВ у Рівненському та Дубенському районах, також проведено реконструкцію трьох розподільчих пунктів 10/0,4кВ на території міста Рівне. Оскільки, минулоріч саме мешканці обласного центру та найближчих населених пунктів зазнали найбільших незручностей після обстрілів енергообладнання Рівненщини.

Чи внесла війна корективи у проведення ремонтної кампанії?

Щороку ми, готуючись до опалювального сезону, проводимо ремонтну кампанію для попередження виходу з ладу обладнання та мереж. Цьогоріч ця робота була організована ще більш ретельно, зважаючи на серйозні виклики для енергосистеми в умовах війни. Станом на грудень 2023 року наш персонал провів ремонт на 3855 км повітряних ліній. А це заміна опор, проводу, ізоляторів. Відремонтували майже 3 сотні кабельних ліній 0,4-10 кВ, проводили ремонт 662 підстанцій 6-10 кВ, силових трансформаторів, вимикачів, провели чистку на понад 4 тисячах кілометрів охоронних зон повітряних ліній.

Бригади ПрАТ «Рівнеобленерго» одними з перших почали відновлення електромереж на деокупованих територіях, чи надавалася така допомога у 2023-му?

Відновлення пошкоджених електромереж наші бригади розпочали ще у жовтні 2022 року, тобто до деокупації Херсону. Увесь цей рік наші високовольтники, кабельники, бригади розподільних мереж продовжували працювати на Херсонщині і в самому обласному центрі, ризикуючи своїм життям, інколи навіть під обстрілами, і завжди – у супроводі саперів. Загалом наш персонал здійснив 15 вахт на Херсонщину. Наші електромонтери відновлювали розподіл електроенергії у семи з 11 громад Бериславського району. Вдалося ввести в роботу 15 підстанцій 35\10 кіловольт  та провести ремонт на майже 160 км пошкоджених повітряних ліній. Надавали необхідну техніку, забезпечували усім потрібним свій персонал. Четверо наших енергетиків згідно з Указом Президента отримали медалі «За працю і звитягу» саме за відновлення електромереж Херсонської області. Це майстри Олександр Гродський та Олександр Приступа, електромонтери з ремонту повітряних ліній електропередачі Вадим Яремчук та Андрій Пархомчук.

Також Рівнеобленерго відгукнулося на прохання про допомогу Чорнобаївської, Білозерської та Дар’ївської територіальних громад Херсонської області, що постраждали від підтоплення внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС. Туди з Рівненщини влітку двічі відправлявся вантаж з матеріалами для осушування та проведення будівельно-відновлювальних робіт. За надану допомогу ПрАТ «Рівнеобленерго» отримало подяку від Херсонської обласної військової адміністрації.

Минулоріч ПрАТ «Рівнеобленерго» активно допомагало нашим військовим. Чи продовжилася ця допомога у 2023-му?

Маємо за честь допомагати нашим оборонцям ще з 2014 року. Відтоді на підтримку ЗСУ, благодійним фондам та громадським організаціям, що допомагають військовослужбовцям, ПрАТ «Рівнеобленерго» скерувало понад 17 млн. грн.

На потреби різних підрозділів ЗСУ підприємством було передано 43 одиниці транспорту. Крім того, 3 транспортних засоби були придбані для військовослужбовців за особисті кошти керівництва ПрАТ «Рівнеобленерго», ще одне авто придбав колектив товариства. Купували безпілотники, тепловізори, амуніцію та засоби захисту для військовослужбовців ЗСУ.

106 енергетиків Рівнеобленерго нині мобілізовані до ЗСУ.  Пишаємося кожним з них. На жаль троє працівників товариства загинули під час захисту Батьківщини. Минулоріч наш колектив втратив 38-річного заступника начальника служби підстанцій ПрАТ «Рівнеобленерго» Андрія Савоніка. Указом Президента України загиблого захисника нагороджено орденом «За мужність» (посмертно). У 2023 небесний загін захисників поповнив електромонтер з експлуатації розподільних мереж Березнівської дільниці Василь Іванюк, у липні на запорізькому напрямку загинув електромонтер з обслуговування підстанцій Рівнеобленерго Сергій Шимчук. Колеги з гордістю та сумом згадують своїх друзів по роботі.

Які цілі ставите на наступний 2024 рік?

Продовжимо робити усе від нас залежне для наближення перемоги, працюємо задля вигнання російських окупантів з нашої землі. За нами понад 400 тисяч абонентів області, для яких електроенергія – це життя, робота, здоров’я, захист… Ми працюємо і вдень, і вночі, в сніг і в дощ, щоб забезпечити комфорт краянам 24 години на добу, сім днів на тиждень.

Пресцентр ПрАТ «Рівнеобленерго»

 

About the author: Рівнеобленерго

guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі